Specialiștii domeniului întâlnesc frecvent și situații mai puțin fericite și nu de putine ori suntem puși in situația sa corectam sau sa căutam soluții inedite. Consider ca tot timpul avem de învățat indiferent de numărul de ani acumulați in micropigmentare, important este sa împărtășim experiențele trăite alături de clienții noștri și modul in care alegem sa le rezolvam.
Am adunat in acest articol diferite cazuri problematice cu care m-am confruntat atât eu cât și alți colegi in dermopigmentare.
CAZUL 1
Voi începe cu un caz dificil, o adevarata provocare pentru mine asupra căruia lucrez de mai bine de un an. Pana sa ajungă la mine, Mihaela a făcut începând cu anul 2009 – 9 ședințe de micropigmentare cu pigment maro + 7 ședințe de micropigmentare cu pigment de camuflaj pentru a corecta imperfecțiunile. Începând cu 2015 a apelat la soluții pentru a scoate pigmentul introdus și a trecut prin 4 ședințe de îndepărtare cu laser și 3 ședințe de îndepărtare chimica cu Rejuvi. La începutul lui 2017 a venit la mine și am testat in 2 ședințe îndepărtarea cu laserul pe lungimi diferite de unda. Succesul a fost parțial și slab ( doar pe zona de roșu și gri). Zona verde reprezintă pigment de camuflare carbonizat și modificat la culoare in urma contactului cu laserul din alt cabinet. In urma testelor și după vindecarea completa am decis sa continui cu îndepărtarea chimica. In prima ședința am lucrat la sprânceana dreapta cu acid benzoic in concentrație slaba, iar la spranceana stanga cu soluție salina. Ambele sprâncene au avut un rezultat slab, pielea fiind asfixiata de prea mult pigment dar vindecarea a fost rapida și impecabila. Astfel am decis împreuna cu Mihaela ca următoarea ședința de îndepărtare sa fie cu acid lactic intr-un mod de lucru foarte delicat. Rezultatul a fost satisfăcător, pigmentul a ieșit in proporție de 90% motiv pentru care la 10 săptămâni distanță am testat prima repigmentare. Așteptăm rezultatul final sa vedem in ce măsura, zona mai accepta particule de pigment și când putem face retusul. In astfel de cazuri regulile vindecării nu mai sunt aceleași, cel mai indicat protocol este sa ascultam pielea in cauza.
CAZUL 2
Exista situații in care, in urma unei simple analize a zonei ce urmează sa treacă prin procesul de dermopigmentare, sa constatam ca, trebuie sa refuzam clienta din considerente medicale. In cazul de fata, in urma procesului de demachiere ( efectuat intr-o maniera mai mult decât delicata), clienta a prezentat o puternica reacție specifica eritemului facial. Alăturat sprâncenelor, tenul se prezintă uscat cu semne de descuamare, simptome specifice tenului lipsit de îngrijire corespunzătoare. Riscurile sunt multiple : sângerare abundentă, nuanța maroului modificata incorect in vindecare, retenție slaba a pigmentului.
Recomandarea in astfel de situații este consilierea clientei pentru o îngrijire atenta asupra tenului, refacerea PH- ului și a filmului lipidic al pielii, aducând tenul către normalitate și pregătindu-l corespunzător pentru o viitoare ședința de machiaj semi-permanent.
CAZUL 3
Lipsa anamnezei și a istoricului medical discutate înainte de micropigmentare risca reacții adverse și rezultate nesatisfăcătoare. Din păcate mai exista și situații când clientele aleg sa ascundă anumite detalii medicale, de frica sa nu fie refuzate.
Următorul caz prezintă o reacție alergică la aciclovir ( s-a constat in urma consultațiilor medicale ) dar și o îngrijire nepotrivita ( clienta a tras de cojile produse după micropigmentarea buzelor ) post procedura. Cu toate acestea vindecarea a fost completa dar cu un rezultat slab. Dacă clienta este predispusă la herpes bucal și este alergică la antivirale de uz sistemic de tip aciclovir, nu se recomanda micropigmentarea buzelor.
Tehnician : Mădălina Galoiu
CAZUL 4
Îngrijirea post procedura este esențială. Lucrarea efectuată de noi poate fi impecabila dar asta nu garantează întotdeauna un rezultat perfect. In cazul de fata, clienta a făcut o reacție adversa la un simplu balsam de buze colorat. Din cauza frigului, membrana uscata a buzelor s-a crăpat și a permis ușor ingredientelor sa pătrundă in piele. Știm cu siguranța ca reacția nu are legătura cu procedura de micropigmentare deoarece petele din jurul gurii au apărut abia la 10 zile după ședința de machiaj semi-permanent. Aplicarea cremei Bephanten ( recomandarea farmacistului ) a amplificat reacția alergică iar urma consultului de către medicul dermatolog, clienta a urmat un tratament cu cortizon.
Așteptați-va in astfel de situații ca persoana in cauza sa suspecteze mai mult procedura de micropigmentare vinovata de reacția adversa, motiv pentru care va recomand sa o încurajați sa consulte medicul.
CAZUL 5
Pigmentarea buzelor risca in anumite situații sa creeze echimoze ( învinețirea buzelor parțial sau total) dar acest lucru dispare in următoarele ore după procedura. In schimb, apariția echimozelor la zile distanță după procedura poate fi motiv de îngrijorare pentru începători. Cu toate acestea atât teoretic cât și practic nu exista absolut nici o cauza medicală ce ar putea explica învinețirea buzelor pe parcursul procesului de vindecare, din contra ele se deschid la culoare și revin aproape de normalitate. In situația de fata, învinețirea a apărut abia la 8 zile după micropigmentare dar au și dispărut complet in ziua 12. I- am recomandat clientei sa nu solicite in mod constant și agresiv comisurile gurii, acolo unde se prezentau echimozele.
CAZUL 6
Pigmentarea buzelor ridica deseori semne de întrebare unui tehnician atunci când clienta solicita o culoare puternica care eventual sa reziste mai mulți ani ( lucru imposibil de realizat de altfel intro maniera plăcută). Acestea pot fi motivele pentru care se ajunge uneori la concluzia ca un pigment corporal ar putea fi soluția potrivită pentru clienta pretentioasa. Aceasta alegere implica mai multe riscuri precum modificarea culorii in timp, sau neplăcerea de a rămâne cu membrana buzelor puternic uscata. Datorită structurii buzelor soluțiile pentru îndepărtarea pigmentului sunt dificil de accesat dacă nu stăpânești tehnica de tattoo removal. O soluție la îndemâna dermopigmentistilor este neutralizarea și corectarea culorii greșite cu alta nuanță potrivită. In cazul prezent aici, clienta a fost salvata la Constanța, de trainerul specializat in dermopigmentare,
Oana Monea.
In cazul buzelor cu aspect puternic de deshidratare, doar timpul și hidratarea continua pot ajuta.
CAZUL 7
In cazul problemelor la pleoape, soluțiile pentru corectarea greșelilor sunt foarte restrânse. După cum puteți vedea in primul exemplu, încercările de corecție au fost multiple prin metoda de camuflare cu pigment de culoarea pielii dar rezultatul nu va fi niciodată unul satisfăcător.
Pleoapa este considerată zona cu cea mai subțire structura a pielii, acesta fiind motivul pentru care deseori se întâmpla ca, in timpul procedurii de pigmentare a pleoapelor sa se producă echimoze ( învinețirea parțiala sau totala a zonei atinse de ac ). Cu toate acestea exista și situații când procedura de pigmentare a pleoapelor interferează cu alte proceduri faciale invazive precum mezoterapia injectabila in cazul in care între aceste doua intervenții nu a fost suficient timp pentru vindecare. E bine de știut ca leziunea capilarelor ( învinețirea pleoapelor ), este un proces reversibil și se va vindeca perfect, fără urme.
CAZUL 8
Deseori întâlnesc cliente cu multiple pigmentari la sprâncene, cu tehnici diferite, pigmenți diferiți, efectuate de tehnicieni cu viziuni proprii dar bineinteles diferite. Implicit, toate acestea duc la un rezultat dezastruos, pielea fiind încărcată de pigment ajunge sa prezinte micro-cicatrici, mai ales in cazul tehnicii microblading. Soluția rămâne una singura, îndepărtarea pigmentului din piele.
Tehnologia L.A.S.E.R. ND Yag Q-Switch este o soluție rapida pentru astfel de probleme ale dermopigmentarii.
CAZUL 9
Cea mai gravă acțiune a unui specialist din domeniul beauty este atunci când lucreaza pe client proceduri pentru care nu a urmat cursuri de specializare și nu cunoaște riscurile multiple. Urmările pot fi permanente cu risc major de desfigurare precum in cazul prezent aici. Clienta a urmat in Franța o singura ședința de îndepărtare cu acid lactic la o profunzime mult prea mare iar rezultatul vorbește de la sine. Cicatricile cheloide din zona sprâncenelor sunt cele mai dificile de “corectat”, cu toate acestea clienta a găsit ajutor (la 3 luni distanta) și disponibilitate la Baia Mare, la tehnicianul Laura Bandula. Procedura de corecție a constat in 3 ședințe de îndepărtare cu acid benzoic (concentrație slaba).
Tehnicianul a lucrat printre cicatrici, iar rezultatul a fost unul încurajator tocmai atunci când nu mai exista speranța.